Viva Santa Maria Maggiore – Jouko ja Hermanni nuohoojien festivaaleilla

Hermanni ja Jouko hotellin ovella.

Viime viikonvaihteessa Jouko Lehtimäki ja Hermanni Nalli suuntasivat Italiaan, jonne nuohoojat maailman eri kolkista kokoontuvat vuosittain juhlistamaan perinteikästä ammattiaan yhdessä paikallisten kanssa. Ainutlaatuinen ja lämminhenkinen tapahtuma ihastutti ja herkisti tänäkin vuonna suomalaisen kaksikkomme.

Suomalaisten nuohoojien kokoontuminen Nuohooja-patsaalle.

Jouko ja Hermanni lähtivät reissuun aikaisin torstaiaamuna. Jo paikan päälle saapuessaan he kohtasivat lämpimän vastaanoton sekä ilmastossa että hotellissa. Henkilökunta halasi tuttuja kasvoja, sillä he ovat seuranneet tarkoin Nuohouspalvelu Lehtimäen otteita sosiaalisen median kanavista. Joukon ja Hermannin kanssa haluttiin myös yhteiskuviin, sillä italialaiset tiesivät Joukon ryhtyneen nuohoojan toimen ohella näyttelijäksi ja kaksikkomme alkaneen valmistuttaa Nokipoika-jäätelöä.

Hotellin emäntä Sendien lämmin vastaanotto.

Perjantaina vietettiin Mustien yötä, jolloin ihmiset kokoontuivat Santa Maria Maggioren kylän keskustan kaduille. Näissä juhlissa kohtasivat eri maiden nuohoojat ja paikalliset asukkaat. Tapahtuma oli täynnä elävää musiikkia ja iloisia ihmisiä. Perinteisiin kuuluu myös erilaisten nuohoojarekvisiittojen, kuten esimerkiksi nappien, tarrojen, huivien, hattujen, pinssien ja koriste-esineiden vaihtaminen. Myös paikalliset lapset tekevät ja antavat nuohoojille erilaisia lahjoja, useimmiten itse tekemiään käsitöitä. Perjantai-ilta huipentui upeaan ilotulitukseen.

Tunnelmia paraatista

Lauantaiaamuna nuohoojat kokoontuivat muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Malescon kylässä olevan Nuohooja-patsaan luokse. Nuohoojilla oli ammattinsa mukaiset  juhlavaatetukset, ja he jatkoivat tavaroiden ja kuulumisten vaihtoa. Mustien hattujen yllä liehui kaikkien mukana olevien maiden liput ja nuohoojat kokoontuivat maittain patsaan luokse valokuviin. Illalla ohjelma jatkui Santa Maria Maggioren keskustassa.

Tunnelmia paraatista

Sunnuntaiaamuna alkoi perinteinen Santa Maria Maggioren kylän katujen, kujien ja aukioiden läpi kulkeva noin kahden tunnin mittainen paraati. Tänä vuonna paraati oli suurempi kuin koskaan aiemmin, sillä siihen osallistui noin 1800 nuohoojaa ja yleisöä peräti noin 36 000. Juhlapukuihin sonnustautuneiden nuohoojien kulkue muistuttaa olympialaisten avajaisia, sillä nokisutarit kulkevat kylän läpi maittain niin, että kärjessä kulkee aina kunkin maan lipunkantaja. Paraati oli täynnä musiikkia, laulua ja tanssia.

”Koko pitkän viikonlopun mittainen tapahtuma oli jälleen mielettömän upea. Tunnelmaa on mahdotonta kuvailla sanoin, sillä mitkään sanat riitä kertomaan paraatissa mukanaolevien keskinäisestä lämmöstä, läheisyydestä ja yhteenkuuluvuuden tunteesta. Se on jotain ainutlaatuista ja välitöntä.” – Jouko Lehtimäki

Katso lisää tunnelmia videoilta tästä. Lisää valokuvia voit katsoa Facebookin puolelta täältä ja täältä.