Usein kysyttyjä kysymyksiä

Jäikö jokin asia askarruttamaan?
Näitä meiltä kysytään usein.

Mitä nuohous maksaa?

Nuohouksen hinta vaihtelee nuohottavien tulisijojen määrästä ja laadusta riippuen. Puuhellan puleeraaminen, takan nuohous tai öljypolttimen putsaus ovat toimenpiteinä omanlaisiaan. Siksi nuohouksen hinta riippuu nuohottavasta kohteesta. Tutustu hinnastoomme täällä, ja tarkista, mitä oman kohteesi nuohous kustantaa.

Voinko nuohota itse?

Nuohous on erityistä ammattitaitoa vaativa työ, joka tulee jättää ammattilaisten käsiin. Lainsäädäntö määrää, että ammattilaisen tulee nuohota käytössä olevat tulisijat ja hormit määrävälein.

Kuinka usein nuohous pitää suorittaa?

Vakituisessa asumiskäytössä olevissa kiinteistöissä nuohous pitää suorittaa vuosittain. Vapaa-ajan asunnoissa nuohouksen määräväli on kolme vuotta.

Onnistuuko nuohoaminen talvella, kun katolla on lunta?

Jos katollasi on asialliset kattoturvatuotteet (seinätikkaat, kattotikkaat, kulkusilta), lumipeite ei ole este nuohoukselle. Jos kattoturvatuotteet puuttuvat, nokikolari ei saa työturvallisuuden nimissä kiivetä katolle. Jos kattoturvatuotteet puuttuvat, voit hoitaa asian kuntoon kauttamme. Tutustu kattoturvatuotteisiin täällä ja tilaa omasi.

Mökkisaunan kiuas ja hormi pitäisi nuohota, mutta mökkini sijaitsee saaressa. Mistä löydän nuohoojan mökkisaarelle?

Teemme nuohouksia myös Rauman saaristossa. Ota yhteyttä, ja kerromme, milloin seuraavaksi liikumme vesiteitse. Nuohoamme mielellämme myös saaristomökkien tulisijat ja hormit.

Mitä nuohouksessa tapahtuu?

Nuohouksessa hormit ja tulisijat puhdistetaan kertyneestä noesta. Tulisijojen luukut suljetaan ja niiden ympäristö suojataan. Tulisija, hormi ja liitokset tarkastetaan mahdollisten vikojen tai vuotojen varalta. Tulisijan ja hormin kunto ja paloturvallisuus arvioidaan. Hormin seinämiin kertynyt noki ja karsta poistetaan nuohoamalla piippu katolta käsin. Tämän jälkeen tulipesät ja tuhkaluukut puhdistetaan. Nuohouksen päätteeksi saat nuohoustodistuksen. Neuvomme myös mahdolliset toimenpiteet hormien ja tulipesien kunnon ylläpitämiseksi.

Hormi ei vedä. Mitä teen?

Huono veto hormissa saattaa johtua monesta eri asiasta. Kenties naakka on rakentanut majansa hormiisi. Irronnut tiili saattaa tukkia piipun. Kostea hormi on saattanut muodostaa ilmalukon, jota savu ei läpäise. Huonosti vetävät hormit kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella. Ota yhteyttä, ja kutsu nuohooja paikalle tarkastamaan huonon vedon syy ja kertomaan tarvittavat toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi.

Pesään on tippunut laastia tai tiilenpaloja. Voinko silti käyttää tulisijaa?

Rapiseva laasti ja putoilevat tiilit ovat merkkejä hormin tai tulisijan kehnosta kunnosta. Tällaista pesää ei tule käyttää, ennen kuin ammattilainen on tarkastanut tilanteen. Tilaa nuohooja paikalle, niin saat varman tiedon tulisijan ja hormin kunnosta, sekä tarvittaessa ohjeet paloturvallisuuden varmistamiseksi vaadittavista korjaustoimenpiteistä.

Haluan ottaa käyttöön pitkään kylmillään olleen tulisijan. Miten toimin?

Ennen kuin tuikkaat tulet pesään, tulisijan kunto ja hormin vetävyys tulee tarkastaa. Kutsu paikalle nuohooja, joka tarkastaa, onko tulisija turvallista ottaa käyttöön, vai tarvitaanko korjaustoimenpiteitä.

Pitääkö huonoon kuntoon päässyt piippu purkaa, vai voiko tilanteen jotenkin pelastaa?

Rapautuneita piippuja on mahdollista kunnostaa massaamalla tai asentamalla piippuun haponkestävä putki. Toisinaan piipun kunto on niin kehno, että piippu pitää purkaa osittain ja muurata uudelleen. Jos piippusi on huonossa kunnossa, tilaa piipulle kuntokartoitus ja tutustu hormisaneerauksiin. Kerromme kartoituksessa, mikä olisi paras tapa varmistaa piippusi paloturvallisuus ja korjata piippu käyttökuntoon.

Mitä pesässä voi polttaa?

Tulisijassa tulee polttaa vain ja ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta. Puun laadulla ei ole väliä - mänty, kuusi, koivu, haapa tai vaikkapa pihasta kaadetun omenapuun runko käyvät kaikki yhtä hyvin polttopuuksi - kunhan puu on asianmukaisesti pilkottu ja kuivattu. Maalattu, lakattu tai painekyllästetty puu tai naulainen purkupuu ei kuulu tulisijaan. Roskien paikka on kierrätyksessä, ei pesässä. Polttamalla tulisijassa yksinomaan kuivaa ja puhdasta puuta, pidät tulisijan ja hormit kunnossa ja päästöt minimissä.

Milloin savupellin voi laittaa kiinni?

Tulisijan savupelti suljetaan vasta, kun pesä on täysin musta. Jos pelti suljetaan, kun pesässä vielä hehkuu hiillos, palamisessa muodostuva häkä pääsee huoneilmaan ja aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran. Tulisijan savupeltiä ei tule milloinkaan sulkea ennen, kuin palaminen on täysin loppunut. Liian aikaisella peltien sulkemisella ei ole lämpötalouden kannalta juurikaan merkitystä, mutta hengen ja terveyden kannalta seuraukset voivat olla kohtalokkaat.