fbpx

Joel George – Amerikan-vahvistuksen ammattitaito parasta A-luokkaa

Yleinen
Julkaistu: 19.1.2023
Kuva: Joel George – Amerikan-vahvistuksen ammattitaito parasta A-luokkaa

Nuohouspalvelu Lehtimäen Amerikan-vahvistus Joel George muuraa piippua sumuisena maanantaiaamuna. Uusi viikko on alussa ja aamu on vielä varhainen, mutta muurarin kasvoilla on tuttu leveä hymy.

– Tykkään tässä työssä siitä, että työmaat vaihtuvat keskimäärin muutaman päivän välein. Tässä näkee koko ajan uusia paikkoja, ympäristöjä ja ihmisiä. Ulkona työskentely on minulle mieleen, etenkin kesäaikaan, kun on lämmintä ja rusketus tarttuu, George kertoo.

Kaipaatko hyvää nuohoojaa Raumalla, tai sen lähikunnissa?

Hän muutti Suomeen vuonna 2009. Georgen isoisän ja -äidin serkkuja asui jo tuolloin Raumalla ja Pohjanmaalla. Vaikea suomen kieli on tarttunut reilussa kymmenessä vuodessa todella hyvin.

– Olen niin sanotusti sukureissulla, joka on kestänyt hieman kauemmin. Mutta olen viihtynyt Suomessa hyvin ja saan tehdä työtä, josta nautin.

Myös puuseppänä työskennellyt George oppi muurarin työn alkeet jo kotipuolessaan Yhdysvalloissa George Rock Stellan opissa. Alan ammatillisen koulutuksen hän suoritti Porissa vuonna 2012. Oppi-isänä toimi lappilainen Mauno Mattila.

– Tajusin tuolloin, että muurarin työ on minun alani. Parasta on se, kun pääsee sellaiseen tietynlaiseen flow-tilaan, jossa vain latoo tiiliä toisensa perään. Sinulla on tiilet ja laasti, homma on siis hyvällä tavalla yksinkertaista ja mieli saa levätä töitä tehdessä, George naurahtaa.

– Puusepän työ sen sijaan vaatii niin paljon erilaisia työkaluja ja työvaiheita, että siinä minun oli vaikeampi päästä vastaavaan tilaan. Opiskelin aikanaan myös insinööriksi, mutta ajatus siitä, että viettäisin loppuelämäni toimistotyössä kauhistutti minua.

Upea uuni luo tunnelmaa

Yhteistyö Nuohouspalvelu Lehtimäen kanssa alkoi jo opiskeluaikoina. George kuuli opiskelijakaveriltaan Jouko Lehtimäen haluavan koulutuksen parhaat opiskelijat seuraamaan savupiipun massaustyötä.

– Tulimme heti alusta lähtien Joukon kanssa todella hyvin juttuun. Työskentelin jo silloin yrittäjänä ja ryhdyin tekemään Joukolle töitä aina, kun hänellä oli minun osaamiselleni tarvetta. Yhteistyö on vain syventynyt vuosien varrella, George hymyilee.

– Muurarin on tärkeää omata hyvä kunto. Vartalo, etenkin vatsa ja selkä, kannattaa treenata salilla kuntoon. Oikean tekniikan oppiminen vaatii tuhansien tuntien harjoittelua. Hyväksi muurariksi ei tulla hetkessä, vaan oppiminen vie vähintään kolme vuotta.

Vapaa-ajallaan George viihtyy muun muassa FatBiken satulassa, tenniskentillä ja uimahallissa. Nämä tasapainottavat hyvällä tavalla myös raskasta työtä. Yksi mieleenpainuvimmista muuraustöistä löytyy Eurasta.

– Muurasin aikanaan Trattoria la mia bella -pizzerian puilla lämmitettävän pizzauunin. Uunin sisäosa tehtiin Italiassa ja tuotiin laivalla Suomeen. Rakensimme sen ympärille pyöreän tiiliseinämän. Tein samalla myös piipun katolle.

Meiltä tavoitat siis myös muurarin.

– Jälkeenpäin omistaja kertoi minulle, että kyseinen uuni on ollut melkoinen vetonaula ja se on tuonut isot asiakasvirrat. Upea uuni luo tunnelmaa, sillä asiakkaat näkevät tulen pesässä. Ravintolan pizzat ovat aivan mahtavan makuisia.