fbpx

Joni Sotkasiira – rokkimies rassaa paikkakunnan piiput

Yleinen
Julkaistu: 17.2.2023
Kuva: Joni Sotkasiira – rokkimies rassaa paikkakunnan piiput

Laitilalainen Joni Sotkasiira on yksi Nuohouspalvelu Lehtimäki Oy:n pitkän linjan ammattilaisista. Oman NokiSotka-yrityksensä kautta Jouko Lehtimäen apuna työskentelevä Sotkasiira on tehnyt nuohoustöitä jo 16 vuoden ajan. Kaikki sai alkunsa helmikuussa 2007.

– Aloitin alalla työskentelyn Eurassa Nokipojat Lehtimäellä, eli Joukon serkkujen firmassa. Siellä hommaa pyörittää kolme veljestä, joista vanhimman pojan kanssa olen ollut hyvä kaveri jo kouluajoista lähtien. Hän rohkaisi minua aikanaan lähtemään isänsä ja setänsä apumieheksi, Sotkasiira muistelee.

– En tiennyt vielä tuolloin alasta mitään, mutta hän kertoi työstä ja sen vaatimuksista. Ajattelin, että nuohoojan ammatti voisi sopia minulle hyvin. Kävin kahvipöydän ääressä juttelemassa ja pääsin ensin kahden kuukauden työharjoitteluun. Kun kuukausi oli vierähtänyt, sovimme jo jatkosta.

Siitä lähtien Sotkasiira on viihtynyt katoilla. Hän suoritti ammattiopinnot oppisopimuksen kautta. Oman yrityksensä mies perusti maaliskuussa 2020.

– Yrittäjänä on omat riskinsä, mutta myös hyvät puolensa. Yrittäjyydessä esimerkiksi sellainen tietynlainen vapaus tekee tästä työstä entistäkin mielekkäämpää.

– Työ on vaihtelevaa ja jokainen päivä on erilainen. Olen tehnyt joskus myös niin sanottua liukuhihnatyötä, eikä siinä ole mitään vikaa, mutta minulle se ei sovi. Haluan päästä liikkumaan ja tapaamaan uusia ihmisiä. Ongelmatilanteiden ratkaisusta tulee aina hyvä fiilis.

Mies työskentelee pääasiassa Hinnerjoella ja Kodisjoella, mutta häneen voi törmätä myös Laitilan ja Rauman keskusta-alueen katoilla.

– Tiesin Joukon hänen serkkujensa kautta, mutta tutustuimme ja ystävystyimme vuosien varrella erilaisissa nuohoojien kokouksissa. Jouko kannusti lähtemään yrittäjäksi ja kertoi haluavansa minut ehdottomasti yhteistyökumppaniksi. Autan häntä kiireisinä aikoina pysymään aikataulussa.

Jouko Lehtimäkeä Sotkasiira kuvailee erittäin ystävälliseksi ja huomioonottavaksi yhteistyökumppaniksi.

– Tekijänähän Jouko on viimeisen päälle ammattimies. Vaikka olen tehnyt näitä töitä jo 16 vuoden ajan, saa häneltä aina jotain uutta oppia. Kahden vuosikymmenen mukanaan tuoma kokemus on sen verran kovaa luokkaa.

Nuohoojan työtä Sotkasiira kuvailee jatkuvan oppimisen ammatiksi. Samaa seikkailuhenkeä löytyy myös miehen harrastuksista. Vapaa-ajallaan hän heittää ilmoille säveliä eri soittimista. Sotkasiira julkaisi helmikuussa 2023 kappaleensa muun muassa YouTubessa.

– Saan vastapainoa työlle musiikin kuuntelusta ja soittamisesta. Musiikki on ollut minulle tärkeää jo ihan pienestä pojasta lähtien. Soitan bilebändissä bassoa, mutta kitara on pääinstrumenttini. Lisäksi hallitsen rummut ja jonkin verran koskettimia, Sotkasiira kertoo.

Nuohouspalvelu Lehtimäen mainosmateriaaleissa soiva rokimpi versio klassikkokappaleesta ”Pieni nokipoika” on Sotkasiiran käsialaa. Hän on myös näytellyt Lehtimäen mainoksissa sekä kesäteatterissa.

Joni Sotkasiira on myös Jouko Lehtimäen kanssa mukana Nuohousnurkka-nimisessä podcast-ohjelmassa, jonka ensimmäisen jakson löydät täältä.