Takka ei vedä – mitä teen?
Savuttaako? Piippaako häkävaroitin?
Se ihana tunne, kun varpaat alkavat pikkuhiljaa lämmetä, takassa puut rätisee ja tulen tanssia on rauhoittavaa katsella. Sitten savun haju voimistuu, ilma ympärillä on kuin likaisten linssien läpi katselisi ja pahimmassa tapauksessa häkävaroitin alkaa piippaamaan korvia vihlovasti ja läpitalon tuuletus voi alkaa.
Kun alat lämmittämään, varmista ensin, että koneellinen ilmanvaihto on kytketty pois, tai mikäli se on varustettu takkatoiminnolla, niin kytke se päälle. Muista avata savupelti ja poista tuhkat. Mikäli tulisija on ollut pitkään käyttämättä, kylmä hormi saattaa myös olla ongelman aiheuttaja.
Hormia voit esilämmittää kuumailmapuhaltimella, mutta monella perinteinen hiustenkuivaaja on helpommin saatavilla. Puhaltele kuumaa ilmaa joko nuohousluukusta tai suoraan tulisijan luukusta sisään. Ohessa lämmittäjän muistilista asioista, jotka kannattaa tarkastaa ennen sytyttämistä, viimeistään siinä kohtaa, kun takka ei vedä kunnolla.
Takan lämmittäjän muistilista
- Varmista, että ilmanvaihto on takkakytkimellä tai pois päältä
- Tarkasta hormin veto esim. tulitikulla raottamalla luukkua ja pitämällä palavaa tikkua luukun raossa. Mikäli liekki taittuu pesään päin, niin veto on riittävä. Hormin esilämmittäminen, mikäli tulisijaa käytetään harvoin ja edellisestä poltosta on aikaa
- Varmista, että pellit ovat kunnolla auki
- Huolehdi, että tulisijan tuhka-astia ei ole täynnä ja puhdista arinarauta tuhkasta
- Voit varmistaa hormin kunnollisen vedon esimerkiksi polttamalla sen alla tulisijassa pientä paperinpalaa
- Varmista myös, että tulisija saa sytyttämisen jälkeen tarpeeksi korvausilmaa
- Käytä vain puhdasta ja kuivaa polttopuuta, melkolailla tasakokoista
- Ennen kuin raapaiset tikkua, niin varmistu että tulisija on nuohottu nuohoojan toimesta
Mikäli edellä mainitut kohdat ovat kunnossa, mutta ongelmat jatkuvat, kannattaa ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen nuohoojaan.
”Nuohousta tai laajempaa saneerausta vaativa hormi ei välttämättä vedä kunnolla tai varaa riittävästi tai lainkaan lämpöä.”
Jos takka ei vedä, se on myös turvallisuusriski
Kun hormi ei vedä kunnolla, savu ja häkä saattavat päästä vuotamaan sisätiloihin. Savu aiheuttaa muun muassa ikäviä hajuhaittoja, mutta pahimmillaan seurauksena voi olla häkämyrkytys tai tulipalo.
Erityisesti vanhemmissa rakennuksissa savupiipun todellista kuntoa ei aina tiedetä, eikä nuohoushistoriaa tai nuohoustodistuksia ole löydettävissä.
Hyvä nyrkkisääntö onkin, että ensi töikseen kutsutaan nuohooja tarkastamaan tulisijan ja hormin kunto. Tarkastuksessa kartoitetaan tulisijan ja hormin nykytila ja tilanteen vaatiessa, tehdään aika -ja hinta-arvio mahdollisista korjaustöistä.
Säännöllinen nuohous ja hormisaneerauksen tarpeen arviointi tuovat mielenrauhaa sekä kustannustehokkuutta
Kun tulisija nuohotaan säännöllisesti, lisätään sillä käyttöturvallisuutta ja vähennetään huomattavasti tulipalon syttymisen riskiä. Myös energiataloudellisuus ja puilla lämmittämisen hyötysuhde paranee, kun palaminen tapahtuu puhtaammin
”Säännöllisestä nuohouksesta kiittää niin kukkaro kuin ympäristökin.”
Kuinka usein sitten pitää nuohota?
Nuohoustarve määrittyy käyttöasteesta ja tulisijan käytön määrästä.
Asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulisijan nuohous tehdään lain määrittelemänä vähintään kerran vuodessa. Myös ympäri vuoden, tai aktiivisesti käytössä olevissa vapaa-ajan rakennuksissa, joissa lämmitys tapahtuu täysin tai osittain puulämmitteisesti, nuohous kannattaa teettää säännöllisesti, kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein.